2009. augusztus 24., hétfő

"Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj..."

Szeretném előre leszögezni, hogy ezen a blogon nem fog dőlni a mocsok "pártunk és kormányunk" intézkedéseivel kapcsolatban, ezt a szépen nagymamásított papírt nem fogom összecsúnyázni. Tanult újságírók, vitriolos tollú amatőrök, önjelölt igazságosztók ezt a terhet leveszik a vállamról. Ám a minap készült kép láttán nem állom meg, hogy el ne mélázzak néhány mondat erejéig egy engem amúgy is érzékenyen érintő témával kapcsolatban.
A képen látható setét alak én vagyok, amint kedvenc falucskámat bámészom, ahol élek. Nevezett falu Sukoró, a Velencei tó északi partján, valami mesésen gyönyörű, de át kell ballagni a déli partra, hogy lássam. Na, ez történik a képen. Rendre elolvadok a látványától, mintha először látnám. Boldog vagyok, hogy ott élek, miközben irígykedem a velenceiekre, hogy mindíg láthatják. Mert gyönyörű amikor szikrázik a nap, és este mögötte bukik le vigyori vörös korongja, és gyönyörű, ha szitál a köd és fázik, ha az ősz pazar színeiben tobzódik, és ha hófehér, mint egy szelíd menyasszony, minden napszak, évszak jól áll neki.
Egy kedves, jóravaló, és önzetlen befektető csoport ezt a látképet siet szétbarmolni. Talán ismerős a kifejezés : King's City projekt. Aki nem hallott még róla, lécci menjen be a klotyiba, és nyissa ki a csapot, ez fog belőle folyni.
Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy a Velencei tó északi partjára a jelenlegi kormány erős támogatásával egy külföldi befektető csoport egy szórakoztató vigalmi negyedet kíván létesíteni. Na nem nagyot, mindössze Európa legnagyobb casinó komplexumát kívánják felrántani a tó körül élők orra elé. Ez a mega-giga fröccsöntött Las Vegas a következő huncutságokat tartalmazná: 3000(!) férőhelyes hotel, egy hatalmas gyógyfürdő, egy koncert- és konferenciaközpont, kereskedelmi plázák, kaszinó, jégkorcsolyapálya, fedett sípálya, lovaglópálya, botanikus kert, múzeum, vízi- és élménypark, egy sósvizű akvárium, egy kilenclyukú golfpálya, valamint rezidenciák és pihenő apartmanok. Ájulás, nem? Nem.
Tételezzük fel, hogy ez tök jó, ám sajna erre az űber baromságra a 70 hektár kevéske.
De fel sem tételezzük, hogy ez tök jó, mert azt a néhány deci szürke löttyöt a buksi fejünkben gondolkozásra használjuk, és sietve élünk a gyanúperrel, hogy a "munkahely teremtés és kistérség fejlesztés" című duma szimpla paraszt vakítás. A kistérség fejlesztés ebben az esteben kistérség rombolást jelent, hiszen ökológiai szempontból a tó pusztulását jelentené egy ilyen méretű beruházás. És akkor még nem beszéltünk a látványról, a zajról, a könnyedén diagnoztizálható változásokról a közbiztonságban, és a tó környékének minden nemű hagyományáról, ami egyszer és mindenkorra feledésbe merülne. Casinót lehet építeni bárhova, ahol reálisak a lehetőségek (például sivatagba), de Velencei tavat nem lehet máshova építeni, Velencei tó csak itt lehet, és csak ilyen lehet...Erről elmélkedik a képen látható setét alak a még érintetlen látványban gyönyörködve.






2 megjegyzés:

Gergő írta...

Kívánok sok békés naplementét... és látható csillagokat a tó mellett!

BéJé írta...

Köszi, erre gyúrunk, SŐT, így is lesz!